mandag 12. august 2013

Heklet mormorsjal

Mormorsjalet er inspirert av, nettopp, min mormor. Hun var en mesterhekler, og jeg lærte mine første heklemasker i kjøkkenet hjemme hos henne. Mine heklekunster besto av mye luftmasker den gang, men jammen kan man skape mye fint med bare luftmasker også. Som dette sjalet, her vist av min datter Marie. Riktignok har sjalet fått pynt av en blondekant på de to skråsidene, men det er likevel enkelt nok for en nybegynner.

Oppskriften følger under.
* * *


Heklet mormorsjal

Garn: 250 g Inca
Heklenål nr 2,5


Pikot: 3 lm, 1 fm i 1. lm

Opplegg og 1. rad:
            Hekle 16 lm, avslutt med 1 kjm i 1. lm.

2. rad:
            Snu med 11 lm, 1 fm i 4. lm, 7 lm, hopp over 3 lm på lm-ringen, 1 dbst i neste lm.

3. rad:
Snu med 11 lm, 1 fm i lm-buen på forrige rad, 7 lm, 1 fm i neste lm-bue, 1 fm i 4. lm på siste lm-bue, 7 lm, hopp over 3 lm og avslutt med 1 dbst i neste lm på siste lm-bue.

4. rad:
Snu med 11 lm, *1 fm i lm-buen på forrige rad, 7 lm* gjenta fra *-* til det gjenstår kun 1 lm-bue på forrige rad, avslutt så med 1 fm i 4. lm, hopp over 3 lm og 1 dbst i neste lm.

Fortsett som 4. rad til du har heklet 100 rader (ved evt annen størrelse; pass på at du har et antall rader som er delelig med 2 pga heklet blondekant – 1 bue på blondekanten går over to rader). Ikke klipp av tråden, men fortsett direkte med blondekanten når du er ferdig med siste rad på sjalet.

Blondekant:

Hekles til slutt langs de to skrå sidene slik:
*3 dbst, 1 pikot, 3 dbst i begynnelsen på neste rad, 1 fm i begynnelsen av raden som kommer etter.* Gjenta fra *-* til du kommer til spissen av sjalet.
Spissen hekler du slik:  3 lm, 3 dbst, 3 lm, 1 fm i samme maske i spissen.  Hekle deretter blondekant på neste skråside som forklart over.


Enkelt å hekle, og anvendelig til alt.

- Bjørg -

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar