mandag 7. januar 2013

Hjemmebakt steinovnsbrød? Det er faktisk mulig!Vel, det blir ikke bakt i steinovn akkurat da, men det er mulig å få til akkurat like godt brød hjemme. Det krever bare jerngryte, evt ildfaste former med lokk, og planlegging av tiden. For det tar noen timer fra du setter deigen til du kan ta et rykende varmt og deilig brød ut av ovenen. Men jeg lover at det er verdt det!
"Steinovnsbakte" brød - 2 stk:

Deig:
850 g hvetemel
2 ts salt
10 g fersk gjær
7 dl vann

I tillegg trenger du:
2 ss olivenolje
Rugmel til å drysse brødet med

Annet utstyr:
Bolle til heving
2 x jerngryter med lokk, evt ildfaste former med lokk
Deigskrape!! fordi denne deigen er veldig løs.
Rene kjøkkenhåndklær til etterheving av deigstykkene.


Slik gjør du:
Smuldre gjæren i vannet, og bland deretter de andre ingrediensene til deigen inn.  Pensle olivenolje på innsiden av en bolle hvor deigen skal heve, og dekk til med plastfolie. Heve ca et halvt døgn.

Dryss bakebordet godt med hvetemel og tøm deigen over.  Deigen er veldig løs, så deigskrape må brukes for å "brette" deigen.  Del deigen i to like store deler til to brød, og brett kantene på de to deigstykkene godt fra flere kanter.  La hvile i 15 minutter.

Dryss rikelig med rugmel på to rene kjøkkenhåndklær, så mye at du ikke ser kjøkkenhåndkleet der hvor deigen skal legges.  Brett deigene en gang til og legg en brøddeig oppå hvert sitt klede, og dekk til med et klede over de to deigene.  Sett stekeovnen på 240 grader med de to grytene i - grytene skal nemlig være glohete når brødeigen skal oppi - det er nemlig litt av hemmeligheten.  Brødene etterheves i kledene i 2 timer mens ovnen og grytene gjør seg gode og varme.

Ta de varme grytene ut av stekeovnen og lemp brøddeigene oppi hver sin gryte, sett på lokkene, og plasser grytene tilbake i ovnen. Stekes 30 min. Ta av lokkene, og stek videre i 20 minutter.
De ferdige brødene kvelves ut av grytene og avkjøles på rist.

Nytes lunkent med smør og pålegg. Min favoritt til dette brødet er gulost. Det er helt nydelig, jeg lover!


- Bjørg -


1 kommentar: