onsdag 24. oktober 2012

Angre, angre


Nesten ferdig med Fana-jakke til baby, str 9 mndr, og det aner meg at plagget kanskje ikke tåler å se dagens lys.  Jeg har nemlig gjort en megabrøler. Jeg har strikket rundt, og klippet opp til stolpekant og ermer i den ferdige bolen.  Og dette har jeg gjort i alpakkagarn.  Og så alpakkagarn da!  Det er jo så glatt at det bare sklir fra hverandre.  Det hjelper ikke om man har sydd aldri så mange sømmer med sikksakk og rettsting på maskinen først, det bare sklir ut likevel.


Jeg vet det jo egentlig, så jeg skjønner ikke at jeg valgte alpakka i et mønster hvor det skulle klippes.  Men nå har jeg altså gjort det.  Og resultatet lar ikke vente på seg.  Allerede før jeg er ferdig med å strikke på knappehullsstolpen begynner det hele å skli i fra hverandre.  Jeg registerer det først i vantro (selv om jeg egentlig faktisk vet bedre), og deretter i irritasjon og ergrelse.  Se selv.  De hvite litt rare buene inntil knappestolpen over - det er trådender som er i ferd med å forlate sin posisjon.


Det samme ser du ved det ene imonterte ermet.  Løs tråd som bare stikker ut.  Selv om jeg har lagt aldri så mye flid i solide maskinsømmer, belegg, osv.  Det hjelper ikke.  Arrrrgh.  Så dumt av meg.

Kjenner en aldri så liten irritasjon mot alpakkagarn nå.  Har vært hekta lenge, og attpåtil nettopp fylt opp garnlageret mitt med... ja akkurat, alpakka!  Men akkurat dette fikk meg et øyeblikk til å lengte tilbake til god gammeldags saueull.  Ja, ja.  Jeg får vel bare fortelle mammaen til den søte lille babyen at  Fana-jakken som skulle høre til strikkebuksen hun allerede har fått ikke blir noe av.

Det blir ikke noe mer klipping i alpakka etter dette...

- Bjørg - 

mandag 22. oktober 2012

Kjøkkenet endelig ferdig!


Hipp hurra, kjøkkenet mitt er endelig ferdig!!!  Og gjett om jeg er glad og lettet for å ha fått det helt ferdig!!!!

Jeg har ventet og mast, mast og ventet, og omsider er nå alt på plass i kjøkkenet. Kjøkkenmontøren kom kl 8 i morges.  Jeg fikk klaget min nød over dårlig kundeoppfølging, lagde en liten presskanne med kaffe til han, og satte meg i bilen for å kjøre inn til jobb i Oslo.

Jeg var ikke hjemme før kl 8 i kveld, og var superspent på resultatet.  Resultatet var bra!




Jeg har fått ny sokkel under fronten under oppvaskmaskinen.  Denne var nemlig skåret ut feil pga feilmontering fordi leverandøren hadde brukt feil tegninger ved montasjen første gang.  Nå kan jeg endelig åpne og lukke oppvaskmaskinen uten at det "knepper" hver gang - og de stygge ripene jeg hadde fått nederst på oppvaskmaskindøra (pga feilmonteringen) er sporløst forsvunnet.  Skjevmonterte dører er blitt rettet opp.  Den lille fryseren er på plass i høyskapet - endelig!  Og kronen på verket: Lister nederst ved gulvet!




Hhhhaa, jeg er lettet nå.  Det har vært en lang og seig prosess.  Vi har nå bodd i huset i 7 måneder, og det er hele 8 måneder siden fakturaen for kjøkkenet forfalt til betaling. Denne ble selvsagt betalt i sin helhet ved forfall, pliktoppfyllende og ordentlig som jeg er.  Men sannelig har jeg sparket meg i selv i leggen for nettopp det etterpå.

Litt kjipt at man blir forhåndsfakturert for en leveranse, slik jeg ble her. Jeg har siden hørt av andre at det er vanlig å holde tilbake 25% av beløpet til leveransen og montasjen er godkjent. Så da har jeg lært en lekse til neste gang jeg bygger hus igjen: Ikke betale hele beløpet før leveransen og montasjen er godkjent.


- Bjørg - 

lørdag 20. oktober 2012

Hals og pulsvarmere i rillestrikk




Rillestrikk er i motebildet om dagen.  Det er enkelt.  Det går raskt. Og det er kult.  Mathilde ble glad for hals og pulsvanter i rosa alpakka.





HALS OG PULSVANTER I RILLESTRIKK

250 g Viking Alpakka
Pinner nr 6

PULSVARMERE:
Legg opp 22 m.
Strikk 20 riller, fell av.  Sy sammen.

HALS:
Legg opp 25 m.
Strikk riller til det er nesten tomt med garn.  Fell av og sy sammen.
Halsen går to ganger rundt halsen, og varmer godt.

Så enkelt!


- Bjørg -

onsdag 10. oktober 2012

Røros-sjal


Her er resultatet etter inspirasjonen fra Røros, hvor vi var i et bryllup på sensommeren:  Sjal av masse rundinger - inspirert av alle ytterdørene med runde vinduer pyntet med heklebrikker på innsiden av glasset - et aldri så lite Røros-fenomen.







De karakteristiske runde heklebrikkene inspirerte til å hekle runde former.  Mange rundinger ble det, og til slutt sydd sammen til et sjal.  Oppskriften finner du under.










RØROS-SJAL

300 g Tynn alpakka fra Du store alpakka
Heklenål nr 2,5

Legg opp en ring med 10 lm, 1 kjm i 1. lm.
1. omg:  3 lm (= 1 st), 23 staver. Avslutt med 1 kjm i 3. lm fra begynnelsen av omgangen.
2. omg:  6 lm (= 1 st + 3 lm). *1 st i 2. st på forrige omgang, 3 lm. Gjenta fra * 10 ggr til (= 12 staver totalt i omgangen). Avlsutt med 1 kjm i 3. lm (staven) på begynnelsen av omgangen.
3. omg:  3 lm (= 1 st). Deretter hekler du *2 st + 1 lm + 2 st rundt lm-buen, 1 st i staven på forrige omgang. Gjenta fra * ut omgangen.  Avslutt med 1 kjm i 3. lm på begynnelsen av omgangen.

Store ringer = 105 stk.

Små ringer (avslutt etter 1. omgang) = 80 stk.

Sy sammen 5 x 21 store ringer, og fyll ut med å sy de små ringene i "hullene" mellom de store ringene.




- Bjørg -

fredag 5. oktober 2012

Babysokker i en fei



Har strikket babysokker til en liten jente, hvor jeg brukte mønsteret Madam Møllers babysokker fra strikkeboken til Nøstebarn.  Har brukt dette mønsteret til forskjellige garnkvaliteter.  Denne gangen med garnet Mitu fra Rauma, en myk og deilig 50/50 blanding av ull og alpakka.  Da skal det bli lett å holde lille frøkenmor varm på tottelottene i vinter.  Med pinner nr 4,5 blir størrelsen ca 6 mndr. Og det blir ferdig i en fei!


Jeg liker mønstrene fra Nøstebarn.  Enkle, pene og lette å variere.

- Bjørg - 

torsdag 4. oktober 2012

"Kari-sjal"

Under hekledilla mi i sommer heklet jeg flere sjal.  Jeg har lovet å presentere dem her på bloggen min, og første ute er "Kari-sjalet".  Navnet har det fått fordi fargevalget i utgangspunktet var inspirert etter min jobbkollega Kari som er så flink til å kle seg i flotte farger, og som har nettopp denne blåfargen som en av sine favoritter.  

Jeg valgte et klassisk heklemønster som jeg har brukt før til andre typer plagg, og da jeg skulle ta det ferdige sjalet i næremere øyesyn så jeg at mønsteret dannet en masse K-er!  Da kunne det ikke få noe annet navn enn "Kari-sjalet".  Her presentert ved min datter Marie:












"KARI-SJAL":

300 g babyull
Heklenål nr 2,5

Legg opp med 126 lm.  
1. omgang:  Snu arbeidet, og hekle en stav i 5. lm fra heklenålen. Fortsett bortover med (3 lm, 1 fm i 2. lm, 3 lm, 1 st i 2. lm) x 30. Avslutt omgangen med 1 stav i siste lm på opplegget.
2. omgang:  Snu med 3 lm, hekle 1 st i 2. st fra nålen.  Fortsett bortover med (3 lm, 1 st i neste st) x 30.  Avslutt med 1 st i siste st på forrige omgang.
3. omgang: Snu med 3 lm, hekle 1 st i 2. st fra nålen.  Fortsett bortover med (3 lm, 1 fm i 2. lm, 3 lm, 1 st i 2. lm) x 30. Avslutt omgangen med 1 stav i siste lm på opplegget.
4. omgang:  Som 2. omgang.
osv.

Mønsteret består av 30 K-er bortover, og en ekstra stav på hver side ytterst for å gi litt "hold" til sjalet.  Hekle tilsammen 90 rader med K-er oppover.  Avslutt med siste omgang som 2. omgang.


 * * *



Dette bildet viser 3 av sjalene fra i sommer.  Kari-sjalet til høyre.  Det kommer oppskrifter på de to andre også etterhvert, så følg med :-)


- Bjørg -